Робочий трикутник на кухні
Робочий трикутник на кухні
Найбільш важливі моменти організації трикутника — правильний порядок елементів і відстань між ними. Виконати їх можна майже на будь-якій кухні.
Кожен, хто спробував себе у ролі кулінара, знає, наскільки важлива правильна ергономіка кухні. Вона може значно скоротити час готування і зробити процес приємніше. Спеціально для того, щоб зробити кухні більш функціональними, були розроблені правила побудови робочого трикутника.
Робочий трикутник на кухні — що це?
Робочим трикутником називають розташування трьох головних точок на кухні — холодильника, мийки та плити. Під час готування доводиться постійно переміщатися між ними, тому варто розташувати ці точки зручним чином і спланувати кухню навколо них.
Головне правило планування
Формула «ідеального» робочого трикутника звучить так: між кожною його вершиною повинно бути не менше 120 см і не більше 270 см. У цьому випадку ви зможете швидко переміщатися між холодильником, мийкою і плитою, не будучи скутим при цьому.
Принципи робочого трикутника
Правило трикутника на кухні складається з двох принципів:
- вибір розташування об'єктів один щодо одного;
- вибір відстані між ними.
Розташування
Порядок, в якому стоять холодильник, мийка і плита, продиктований загальною послідовністю дій на кухні:
- дістати що-небудь з холодильника;
- помити це в мийці;
- нарізати на робочій поверхні;
- покласти до каструлі на плиті.
Виходить, що мийка завжди повинна розташовуватися між холодильником і плитою. Не варто також забувати про наявність вільного простору між елементами, щоб вам було зручно працювати.
Відстані
Навряд чи вам захочеться бігати на кухні кілька кілометрів на день. Краще, щоб між вершинами трикутника було не більше 2,7 метрів. З іншого боку, якщо відстань буде менше 1 метра, працювати стане вкрай незручно.
Види кухні за трикутником
В залежності від планування кухні, простір трикутника буде трохи змінюватися, але основні принципи практично завжди залишатимуться незмінними.
Кутова
Це найпопулярніший та універсальний варіант. Він передбачає, що меблі будуть розташовані уздовж двох перпендикулярних стін. За стандартного виконання мийка і холодильник знаходяться біля однієї стіни, а плита — біля іншої. Кутова кухня підходить для різних габаритів приміщення і впишеться майже в будь-який простір.
Паралельна
Так звана кухня-камбуз підійде для вузьких довгих приміщень. Робочі поверхні на ній розташовуються у дві лінії і розділені проходом. Ширина проходу має складати не менше 1 метра, інакше вам буде дуже складно маневрувати. Як і у випадку з кутовою кухнею, рекомендується встановити холодильник і мийку біля однієї стіни, а плиту розташувати навпроти зони мийки.
П-подібна
Кухні, розташовані літерою «П», підійдуть для квадратних приміщень. Вважається, що мінімальна довжина кожної сторони такої кухні повинна складати 240 см. Холодильник розташовують в одній з основ П-образної поверхні, а мийку і плиту — по центрам двох ребер, що залишилися. Дуже важливо, щоб під час роботи з раковиною у вас було достатньо вільного простору. Також краще залишити хоча б по 30 см вільного простору поряд з мийкою та плитою.
Кухня з островом і трикутник
На кухні з островом один з фрагментів робочої поверхні стоїть не біля стіни, а посеред приміщення. Важливо розмістити його на оптимальній відстані від іншої частини робочої зони. Якщо ви звикли працювати на кухні наодинці, то дистанція між островом і лінією кухні може становити 100 см. Якщо ж доведеться готувати їжу удвох, то потрібно збільшити її до 120-150 см.
Острів не повинен заважати пересуватися по кухні. Найчастіше на ньому розташовують мийку або плиту. До речі, якщо у вас велика кухня, задумайтеся про те, щоб встановити відразу 2 мийки — це буває дуже комфортно Хорошим рішенням буде поставити в острів машину для миття посуду. Якщо ви тримаєте брудний посуд в мийці, то постарайтеся, щоб посудомийна машина була не дуже далеко від неї, інакше на кухні постійно буде брудна підлога.
Лінійна кухня
На лінійній кухні всі три ключові точки на будуть розташовані в ряд, а значить, зробити класичний трикутник не вийде. Цей варіант є винятком з правил, але все ж має право на існування. Деякі з правил оформлення трикутника можна застосувати і тут, тому що послідовність дій на кухні завжди залишається однією і тією ж
Важливо дотримуватися порядку розташування — спочатку йде холодильник, потім мийка, потім плита. Робоча поверхня повинна бути суцільною і не перериватися на велику техніку або будь-які інші предмети. Оптимальна довжина лінійної кухні становить 3,5-4 метри.
Маленька кухня
На кухні, площа якої становить не більше 5 м2, не вийде занадто вередувати і будувати ідеальні трикутники. Але це не означає, що на ній обов'язково буде незручно. Під час створення планування для маленької кухні потрібно просто прислухатися до кількох порад:
винесіть холодильник в інше приміщення квартири або встановіть компактну модель;
ніколи не ставте мийку впритул до плити.
Поради щодо оформлення робочого трикутника
Ось декілька рекомендацій, які допоможуть правильно організувати планування кухні:
- Постарайтеся продумати все заздалегідь. Подумайте про те, що ви найчастіше робите на кухні, і підготуйте кілька начерків, які врахують це. Коли зрозумієте, по яких лініях будете рухатися, приберіть з них все зайве, наприклад, стільці.
- Не забудьте про робочі поверхні. Між раковиною і плитою повинна бути зона приготування — простір, на якому ви будете різати продукти. Нормальна довжина — близько 60 см.
- Подумайте про те, в який бік буде відкриватися холодильник. Іноді ця «дрібниця» може виявитися істотною.
- Важливо не забути про зону зберігання посуду.
- Всі вимірювання повинні бути точними. У деяких випадках навіть кілька зайвих сантиметрів можуть привести до того, що нова кухня не поміщається у підготовлений простір.
Якщо ви врахуєте всі ці поради і заздалегідь сплануєте дизайн кухні, то вам завжди буде комфортно там, а процес приготування їжі перетвориться на задоволення.
Інші новини



