5 основних помилок при плануванні кухні
5 основних помилок при плануванні кухні
Плануючи розставлення меблів, побутової техніки, власники та навіть професійні дизайнери нерідко припускаються помилок, через які комфорт користувачів значно знижується. Перш, ніж замовити кухню переконайтеся, що Ви не допустили таких прикрих помилок.
1. Невдалий вибір конфігурації кухонного гарнітура
Конфігурація гарнітура повинна відповідати розмірам і геометрії кухні. Якщо всі робочі поверхні (стільниця, мийка, плита, буферні зони) розташовуються уздовж однієї довгої стіни, рух від краю до краю гарнітур забере чимало часу і зусиль. Значно зручніше кутове або П-подібне компонування.
Маючи у своєму розпорядженні меблі у два ряди, буквою П або облаштовуючи острів по центру кухні, потрібно подбати про те, щоб між розташованими паралельно елементами гарнітура був хоча б метровий прохід. Ще краще, якщо його ширина сягає 1,2 м. Інакше доведеться протискуватися між предметами меблів, а для висунення ящиків, відкривання дверей, доступу до вмісту буде недостатньо місця.
2. Незручне розташування окремих предметів меблів
Це ціла група помилок, до яких можна віднести розміщення елементів меблів на невдалій висоті, непродумане сусідство, вибір наповнення і фурнітури:
- нижні шафки оснащуються полицями замість висувних ящиків і щоб заглянути в дальній кут найнижчої полиці, доведеться нахилятися, присідати;
- підвісні шафки з вертикальним відкриванням розміщуються на такій висоті, що до ручки відчинених дверцят неможливо дотягнутися;
- шафки з традиційними поворотними дверцятами встановлюються боковинно, впритул до стіни або до меблів, техніки більшої глибини і в цьому випадку обмежується розсування дверцят;
- в кутових гарнітурах ручки на суміжних модулях впираються один в одного, блокують відкривання дверцят, висування ящиків;
- розташування пенала біля плити або мийки буде обмежувати доступ до робочої зони, ускладнювати маніпуляції з великої посудом, а також на бічну панель постійно буде потрапляти гарячий жир або брудна вода.
3. Неправильне розміщення побутової техніки
Досить часто господарі беруть за основу проєкт, розроблений для вбудованої техніки, але використовують замість неї звичайну, тим самим значно скорочують термін її служби. Річ у тім, що вбудована техніка оснащена системою внутрішньої конвекції, яка забезпечує ефективне охолодження. Тому її можна монтувати впритул до меблів, стін, хоча потрібно обов'язково враховувати рекомендації виробника. Звичайна побутова техніка в таких умовах буде постійно перегріватися.
Ще ряд помилок, пов'язаних з розміщенням кухонної техніки:
- У кутовий сектор врізають мийку невеликого розміру. Користуватися нею незручно, тягнутися далеко. Краще встановити мийку не в самий кут, по центру, а паралельно одній зі сторін, або вибрати модель з двома раковинами.
- Мікрохвильовку, кавоварку розташовують вище рівня грудей. Діставати з такої висоти посуд з гарячим вмістом незручно і небезпечно; плиту, духовку встановлюють впритул до холодильника, через таке сусідство він працює з максимальним навантаженням.
- Плиту розташовують впритул до вікна або двері (на відстані менш як 50 см), це небезпечно. Якщо плита газова, порив вітру, протяг може погасити полум'я. Можливе займання фіранки. Також від такого сусідства вона буде засалюватися, швидко забруднюватися.
- Плита і мийка - також невдале сусідство. Бризки або випадково пролита вода можуть загасити полум'я, викликати коротке замикання. А якщо на плиті щось смажиться, потрапляння води в сковорідку призводить до інтенсивного розбризкування жиру, що загрожує опіком.
Взагалі, не можна змішувати, розташовувати поруч техніку, об'єкти, що належать до різних зон - водної (мийка, посудомийна і пральна машини, холодильник) і гарячої (духовка, варильна панель, мікрохвильова піч, сушарка, опалювальні прилади). Обов'язкова наявність буферних зон між плитою, мийкою та холодильником. Це продиктовано міркуваннями як безпеки, так і ергономіки, необхідні ділянки для тимчасового розміщення продуктів.
4. Неповне використання наявного простору
Це особливо актуально для невеликих кухонь. Окремо розташовані меблі й техніка в цьому випадку - марнотратство корисної площі, раціональніше вбудовані гарнітури.
Нерідко замість повноцінних підвісних шафок монтуються невеликі відкриті полиці. Шафки більший за і дозволяють підтримувати порядок, а нагромадження кухонного начиння на поличках виглядає неакуратно. Використання полиць допустимо, якщо на кухні зберігається мінімум речей або якщо в нижньому ярусі і так достатньо місць зберігання. Тоді полиці виконують швидше декоративну функцію.
Ще одна втрачена можливість - порожні кути. Причому кут кухні може бути зайнятий меблями, але внутрішній простір Г-подібного гарнітура саме в цій області пустує. Раціонально використовувати простір, забезпечити доступ до вмісту кутового модуля дозволять складні дверцята, кутові ящики або поворотна полиця-карусель.
5. Непродумані розміри модулів
Є комп'ютерні програми, які дозволяють змінювати габарити модулів меблів, підганяючи їх до розмірів і планування конкретної кухні. Непрофесіонали часто намагаються втиснути максимум меблів в наявний простір. Результат - зменшена глибина гарнітура або занадто вузькі, нефункціональні секції. Робочі поверхні малої глибини несумісні з мийками, варильними панелями, вбудованою технікою, сітчастими системами зберігання стандартних габаритів. Занадто глибокі меблі теж не дуже зручні, як і висувні ящики довжиною понад 90 см. Нарешті, при порушенні оптимальних пропорцій меблі виглядають безглуздо, некрасиво.
Грамотне проєктування кухні вимагає різнобічних знань: інженерних, дизайнерських, пов'язаних з нюансами меблевого виробництва. Комп'ютерні програми спрощують завдання, але не замінять практичного досвіду.
Одним з напрямків компанії Maestro Kitchen by ETC є виготовлення меблів для кухні на замовлення. Ми створюємо кухні, які поєднують в собі практичність і функціональність, ергономічність і бездоганний стиль.

Інші новини



